1124 Budapest, Apor Vilmos tér 9-11. | Tel.: +36(1)356-0089 | e-mail:
| Főoldal | Történetünk | Szentjeink | Életünk | Hírek | Miserend | Közösségi ház | Archívum | Urnatemető | Kapcsolat |


Kérjük, támogassa a Katolikus Egyházat adója 1%-val az útmutató
szerint. Köszönjük!EGYH-KCP-14-P-0052
Mi van? 

Plébániánk hirdetései

Évközi 30. vasárnap           2021. október 24.

      
1. Hirdetjük, hogy megkezdődik a jelentkezés a jövő évi elsőáldozásra, amelyre
    legalább 3. osztályos gyermekeket várunk. A szülőknek szóló tájékoztató
    levelet a Németvölgyi,a Tamási és az ELTE Gyakorló Iskolába járók a
    hitoktatóktól kapják meg, mások a plébánián vagy a sekrestyében
    kérhetik el.
    A jelentkezés elektronikusan történik.

2. A templom zsúfoltsága miatt kérjük, hogy a vasárnap 9.00 órai, a 11.00 órai és
    a 18.00 órai szentmisékre
azután érkezők, hogy a templom megtelt, a közösségi
    házunkban vegyenek részt, ahol szentáldozáshoz is járulhatnak!

3. Október 27-én, a bibliaóra keretében levetítjük Téglásy Ferenc: Soha, sehol, senkinek…
    című filmjét, érdeklődőket szívesen fogadunk!

4. Urnatemetőnk Halottak napja körüli nyitva tartása: október 31-én vasárnap 8-19
    óráig, november 1-jén 8-19 óráig, november 2-án 8-19 óráig.
    November 7-én, első vasárnapon 8-13 óráig.


5. Szeretettel várjuk híveinket plébániánk Katalin-báljára, amelyet
    2021. november 27-én
, szombaton tartunk a Közösségi Házban.
    Regisztráció és részletek a plébánia honlapján.


        Online Bibliaóra
A korábban kihirdett veszélyhelyzetre való tekintettel a keddi bibliaórák felvételről lesznek elérhetőek.
A "Meghallgatom..." szóra kattintva érhető el, és indítható el egy-egy Bibliaóra hanganyaga. Az őszi időszakban az akkor érvényes helyzetnek megfelelően lesznek újra bibliaórák.

 • Bibliaóra - április       6. kedd         Megnézem...
 • Bibliaóra - április      13. kedd         Megnézem...
 • Bibliaóra - április      20. kedd         Megnézem...
 • Bibliaóra - április      27. kedd         Megnézem...
 • Bibliaóra - május        4. kedd
  kedves Bibliaórások,
  Az Efezusi levél végig olvasásával az idei tanévre a bibliórák befejeződtek, ősszel folytatjuk, amiről fogunk hírt adni. Remélhetőleg személyes találkozással a plébánia hittantermében! - Utolsó alkalommal egy olyan filmet ajánlanék, amiben nem esik szó Istenről, de az emberszeretet olyan magas fokát álítja elénk, ami nem létezhet Nélküle... a két idős fiútestvér szeretete magávalragadó! Egy fűnyíróval is le lehet győzni a határokat, ha szeretni tudunk! - Jó szórakozást, szép nyarat, vigyázzon mindenki - amennyire tud - az egészségére!
  Üdvözlettel: István atya, a plébános

  A film: David Lynch: The straight story(1999) - igaz történet (107 perc)

 •         Punctum saliens (sarokpont)
  Gimnazistáink, egyetemistáink alkalmai számtalan sarkalatos kérdés megvitatására adnak lehetőséget. A Punctum saliens a plébánia fiataljai előtt nyitott heti rendszerességű esti beszélgetések - felnőtt hittan - helye.

  Időpont: minden héten (szorgalmi időszakban) hétfő, 18:00, plébániai hittanterem.
           Témái a Punctum saliens oldalán olvashatóak.  A Schola karácsonyi lemezéről...
     A héten Farkas Éva interjút készített a Scholáról Tőkés Tünde, Andrejszki Kati, Bartal Péter, Csurilla Patrik részvételével és részletekkel a Schola karácsonyi lemezéről.
  A riport az alábbi három alkalommal hallgatható meg:
     Előzetes: Szentistván rádió január 22., péntek: 14:05 Merítés
                   a műsor utolsó negyedórájában
     Teljes riport: Szentistván rádió január 23., szombat: 16:05 Kávéház
     Ismétlés: Katolikus Rádió január 25., hétfő: 14:05 Vendég-oldal             A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

  Érdekli a teológia, akar még tanulni?
    Ajánljuk az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolát, ahol igen sok világi keresztény tanul sokféle képzésben és továbbképzésben.
  A lehetőségekről tájlékozódjon a sapientia.hu veboldalon, vagy keresse bizalommal a Főiskola Tanulmányi osztályát:
  tanulmanyi.osztaly(kukac)sapientia(pont)hu címen (tel.: 486-4484).
  A TO vezetője plébániánk híve: Hernádyné Szemere Rita.


             A non tu Solus kezdeményezésről

  Rólunk:
     Keresztény értékrendű kis vállalkozás vagyunk. Keresünk fiatal nyugdíjas, vagy munkájuk mellett szabad idővel rendelkező hölgyeket, akik méltó díjazásért akár napi, akár heti rendszerességgel vállalnák idős, beteg emberek ápolását, gondozását.
     Várjuk akár nyugdíjas ápolók jelentkezését, akik hivatásuknak tekintették a betegekhez való szerető odafordulást, és ezt még néhány órában szívesen gyakorolnák, illetve olyan hölgyeket (urakat), akik úgy érzik, hogy akár apróbb háztartási munkákban, bevásárlásban, betegágy melletti kisebb feladatok elvégzésében segítői lennének a betegeik ápolásában megfáradt családtagoknak.
  Információk: 06-30-722-54-52, vagy
  meszleny.eszter[kukac]nontusolus.hu, udvaros.vera[kukac]nontusolus.hu

  Részletek, további információk elérhetők a kezdeményezés oldalán: Non tu solus


            ÍGY TÉNYLEG TUDOM, KINEK SEGÍTEK!

       "MENÜ" KÁRPÁTALJÁRÓL, A MUNKÁCSI EGYHÁZMEGYÉBŐL


  A leginkább segítségre szoruló magyaroktól, Kárpátaljáról küldjük az újszerű kezdeményezést: a támogatni szándékozók konkrét lehetőségek közül választhatnak, és pontosan tudják, kihez, milyen céllal érkezik a támogatásuk. A program Majnek Antal püspök védnöksége alatt fut. Ajánljuk mindazoknak, akik nem szeretnek "a nagy kalapba" adakozni, de fontos számukra a javak megosztása és a határon túl most különösen nagy nyomás alatt lévő testvéreink segítése.
  Részletek...

  Gazdasági, és újabban politikai fenyegetettség mellett sokan élnek mélyszegénységben, (20 ezer forintos átlagnyugdíjból, 40 ezer forintos fizetésből fűtésre, gyógyszerre nem telik, még élelemre is csak alig.) Sokan tönkre mennek, vagy feladják és kivándorolnak. Ez sem jó, az új helyen gyökérvesztetté válnak, nehezen illeszkednek be, itt pedig egyre fogyunk. Hősiesség kell a megmaradáshoz.

  Megsegítésükre létrehoztunk egy magyarországi egyesületet a támogatások embertől emberig közvetítésére, ami most másfél éve jól működik. Ide szeretnék kérni a segítséget, mely oda jut, ahová szánva lett. Ezt e levél aláírói garantálják. Konkrét visszajelzéseket fogunk küldeni kollégánktól, Mezei Orsolyától, a „Tudom kinek segítek” program koordinátorától.

  Aki szívesen segítene, (egyénileg, vagy többekkel együtt) írja meg az alábbi email-címre: karpatalja.segitek@gmail.com, hogy melyik projektben és milyen összeggel tudna segíteni havi összeg vagy egyszeri támogatás formájában. Mezei Orsolya munkatársunk segítségével a lehető leghamarabb válaszolunk esetleges kérdéseikre is. Kérjük, hogy ezután a támogatást az alábbi bankszámlára utalja át:
  Kárpátaljai Családokért Egyesület, OTP Bank 11742348-21455979

  Elvünk, hogy a támogató határozza meg, melyik projektet támogatja 1 évig (utána meghosszabbítható). Ha jónak látja, ismerősei körében is terjessze kérésünket.

  A PROJEKTEK:
  1. „Dupla segítség”. Szociális munkák (1 évre)
  Családok segítése, akik valamilyen szociálisan hasznos munkát végeznek. Így nem egyszerűen segélyt kapnak, hanem kvázi bért. Többnyire a Karitásznál ingyen konyhákon főznek, csomagokat hordanak ki, segítenek magatehetetlen idősek ellátásában, stb.
  2. Egy család kiegészítő támogatása (1 évre)
  Olyanoknak szól, akiknek rendes munkájuk van, de képtelenek a bérből megélni. Ha nem kapnak támogatást, az egyik vagy mindkét szülő külföldi munkára kényszerül. „József mezőgazdasági szakember, keresete felesége fizetésével együtt sem elég két apró gyerekük eltartásához. Igényeik: csak fűteni és enni szeretnének. Havi 20 ezer Ft segítséggel a férj itthon maradhatna. Egy anyuka a szklerózis multiplexes, teljesen magatehetetlen, felnőtt fiát ápolja, így dolgozni sem tud. 80 éves férje nyugdíja és a rokkantnyugdíjjal összesen 50 ezer Ft, ebből élnek hárman. Vagy az 5 gyerekes család, akiknek, ha nem érkezik meg a segítség, már nincs miből ennivalót venniük.
  3. Gyógyszer, Pelenka, Élelem, Fűtés
  Segély azoknak, akik már nem képesek segíteni magukon. Anettnek 3 gyereke van, férje tüdőbeteg, neki máj- és veseelégtelensége van. Nincs állami gyógyszertámogatás, a gyerekeket etetni és iskolázni kell, ezért sokszor nem tudják megvenni a szükséges gyógyszert. Az ilyen családoknak a helyi felelős megveszi és házhoz viszi az éppen szükséges dolgokat.
  4. Magyarországon tanuló gyerekek ösztöndíja
  Több nagycsalád gyerekei közül van, aki Magyarországon tanul. Oka: felsőoktatásban kötelező az anyanyelvi szintű ukrán vizsga. Kevés szakon lehet magyarul tanulni. Ha havi akár kisebb összeggel támogatnák megélhetésüket 1 évre, ez nagy segítség lenne. Ez úgy történhetne pl. hogy összekötnénk a támogatót a fiatallal. Szerények, alapvető élelmiszerekre, kollégiumi díjakra van szükségük. Ez az egész kárpátaljai magyar közösségnek is segítség lenne.
  5. Megoldok egy problémát
  Támogatás konkrét család konkrét problémájára. Egyszeri adományban lehet segíteni. 14 ezer forintos nyugdíjból nem lehet tönkrement mosógépre, hűtőre gyűjteni. Kicsit fogyatékos fiú boldog volt, mert segítésből vett motoros fűkaszával megkereste mindennapi kenyerét. Volt sok olyan eset is, hogy pl. szükséges lett volna kórházi kezelés, ami itt nagy megterhelés, inkább el sem mennek kórházba. Támogatás temetési költséghez, iskolakezdéskor szülőknek , akiknek épp nincs keresetük, stb. Kérjük, írja meg e-mailben, milyen összeget szán erre.
  6. Pszichoszociális támogatás
  Segítség lelkigyakorlaton, terápiás hétvégén vagy ingyenes pszichológiai tanácsadáson való részvételhez. Sokan így talpra tudtak már állni, ez egész családjukra kihatott. Szakemberek mindezt többnyire önkéntesen, ingyen tartják, de a szállás és ellátás költségeit meg kell téríteni.
  7. Méltósággal az öregségben
  Egy kárpátaljai nyugdíjas - ha nem kap külső segítséget – választhat: vagy fűt, vagy eszik, vagy gyógyszert vesz. Egyedülálló, ellátásra szoruló idősek gyakran fűtés nélkül, éhezve, saját ürülékükben fekszenek, időnként tele olyan sebekkel, amikre ránézni is nehéz.
  Elkezdtünk kialakítani egy kis idősotthont a gondozásukra. Ennek megnyitása után az ő költségeiket fedezné a támogatás. (étel, fűtés, gyógyszer)
  8. Jelenlét romatelepeken
  Önkénteseink itt 20 éve vannak jelen. Ingyen konyhákat nyitottunk, a gyerekeket próbáljuk megtanítani írni-olvasni, tanítjuk őket kertművelésre, kisebb állatok tartására, stb.
  9. Mondják meg helyben
  Szabadon felhasználható támogatás, oda irányítjuk a segítséget a 8 terület közül, ahol épp a legnagyobb a hiány.
  10. Önkénteseink támogatása.
  Rengeteg munkát végeznek és sokszor maguk is a rászorulók közé tartoznak. Nekik is gondot okoz a fűtés, fogorvos, stb. Jó lenne nekik is biztosítani az alapvető feltételeket, hogy pl. legyen egy radiátor vagy egy rendesen működő számítógép, nyomtató.

  **

  Szeretnénk kérni, hogy a tervezett támogatáson felül 7% működési költséget is tegyenek hozzá az adományhoz. (Bank, telefon, benzin, stb.) Pl. 10.000 Ft támogatásnál 10.700 Ft-ot utaljanak – a többi teljes egészében a támogatotthoz jut.

  Majnek Antal munkácsi püspök
  Fehér Ferenc karitászigazgató
  Popovicsné Palojtay Márta, a karitász koordinátora

  „SZENT MÁRTON KARITÁSZ” KÁRPÁTALJAI MEGYEI JÓTÉKONYSÁGI ALAPÍTVÁNY
  UA-89600, Kárpátalja, Munkács, Mira u. 15
  Tel/fax: +380 99 779 0811
  Email: karpatalja.segitek@gmail.com

  „TUDOM, KINEK SEGÍTEK” – céltámogatási rendszer Kárpátalján.

     


          Aktuális és kiemelt hírek

          Feliratkozás a Terefere levlistára
  A Terefere levelező lista azzal a céllal jött létre, hogy fórumot biztosítson a gyors információ és vélemény cserének. A feliratkozás egy, a közösséghez tartozó személyre való hivatkozással címre küldött e-maillel lehetséges, megadva benne az új feliratkozó nevét és e-mail címét.
  A levelezőlistára feliratkozottak hetente e-mailben megkapják a plébániai hirdetéseket is.


  > Szentmisék rendje
  > Kapcsolat
  Impresszum