1124 Budapest, Apor Vilmos tér 9-11. | Tel.: +36(1)356-0089 | e-mail:
| Főoldal | Történetünk | Szentjeink | Életünk | Hírek | Miserend | Közösségi ház | Archívum | Urnatemető | Kapcsolat |


Kérjük, támogassa a Katolikus Egyházat adója 1%-val az útmutató
szerint. Köszönjük!

Napi evangéliumTámogatókEKCP-KP-1-2021/1-000637
EGYH-EOR-21-P-0038EGYH-KCP-14-P-0052


Kommunikációs partner

Mi van? 

Plébániánk hirdetései

Évközi 25. vasárnap    -   2022. szeptember 24.
A mai napon délután 4 órakor az Ars Sacra Fesztivál keretében Dr. Vörös Győző professzor tart előadást „A szentföldi magyar ásatások a Holt-tenger keleti partján, Jordániában” címmel a Közösségi Házban.

Óvodás hittan van kedden délutánonként 5 órától a Közösségi Házban.

Minden kedden, este 7 órakor Punctuma fiataloknak a Közösségi Házban.

Szeptember 27-én, szerdán délelőtt ½ 10-től újra Baba-mama Klub a Közösségi Házban! Szeretettel várunk minden kismamát, anyukát!

Szerdán este 6 órától folytatódik a felnőtt hittan a plébánián.

Októberben minden nap rózsafüzért imádkozunk a reggeli szentmisék után, illetve az esti szentmisék előtt ½ 6-tól. Vassárnap az esti szentmise előtt imádkozzuk,

Plébániai újságunk megjelent, a bejáratoknál megtalálható és elvihető.BibliaórákAz őszi időben újra elindulnak a bibliaórák, szerdai napokon 18 órától.
Az alkalmak Egri László diakonus magyarázatainak segítségével adnak lehetőséget János evangéliumának mélyebb megértésére.

Az egyes alkalmakhoz kapcsolódó ezidáig elhangzott bibliamagyarázatok az alábbi linkeken letölthetőek:

2023 őszi időszak

         szeptember 13.            Meghallgatom a bibliamagyarázatot

2023 tavaszi időszak

Az egyes alkalmakhoz kapcsolódó ezidáig elhangzott bibliamagyarázatok az alábbi linkeken letölthetőek:

         június 14.            Meghallgatom a bibliamagyarázatot

         május 31.            Meghallgatom a bibliamagyarázatot

         május 17.            Meghallgatom a bibliamagyarázatot

         május 3.            Meghallgatom a bibliamagyarázatot

         április 19.            Meghallgatom a bibliamagyarázatot

         március 22.            Meghallgatom a bibliamagyarázatot

         március 8.            Meghallgatom a bibliamagyarázatot

         Március 1.            Meghallgatom a bibliamagyarázatot

         Február 15.            Meghallgatom a bibliamagyarázatot

          Február 1.            Meghallgatom a bibliamagyarázatot

          Január 11.            Meghallgatom a bibliamagyarázatot

          December 7.          Meghallgatom a bibliamagyarázatot

          November 23.        Meghallgatom a bibliamagyarázatot

          November 9.          Meghallgatom a bibliamagyarázatot

          Október 26.           Meghallgatom a bibliamagyarázatot

          Október 12.           Meghallgatom a bibliamagyarázatot

          Szeptember 28.      Meghallgatom a bibliamagyarázatot

          Szeptember 14.      Meghallgatom a bibliamagyarázatotPlébániai teadélután - beszélgetések


A plébániai élet szerves részét képezik találkozásaink. A Közösségi Ház ilyen találkozásoknak ad helyet, és ezek a tartalmas programok építik közösségünket.
A beszélgetéseket, találkozásokat megosztjuk azokkal is, akiknek nem volt lehetőségük személyesen megjelenni az alkalmakon.
Január 29-én, vasárnap a Bolberitz családról kérdezte Rácz Jolán építész Bolberitz Henrik építészt. A család történetéről színes beszélgetés hangzott el, az alábbi 3 részletben ez hallgatható meg:
           Első rész
           Második rész
           Harmadik rész
         Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Érdekli a teológia, akar még tanulni?
  Ajánljuk az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolát, ahol igen sok világi keresztény tanul sokféle képzésben és továbbképzésben.
A lehetőségekről tájlékozódjon a sapientia.hu veboldalon, vagy keresse bizalommal a Főiskola Tanulmányi osztályát:
tanulmanyi.osztaly(kukac)sapientia(pont)hu címen (tel.: 486-4484).
A TO vezetője plébániánk híve: Hernádyné Szemere Rita.


 

        Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A Germanisztika tanszék képzései
   Képzések nappali tagozaton
  ` Germanisztika BA
  ` Német nyelv, irodalom és kultúra MA
  ` Német nyelv és kultúra tanára (osztatlan tanárképzés)
  ` Doktori képzés mind a nyelvészet,
  mind az irodalomtudomány területén
  Levelező tagozaton: BA- és MA-képzés
  A képzési helyszín Budapest.
  További információ:
  ` Honlap
  ` Szakajánló
  ` Instagram
  ` Facebook

  ` Tájékoztató szórólap letöltése


         A non tu Solus kezdeményezésről

Rólunk:
   Keresztény értékrendű kis vállalkozás vagyunk. Keresünk fiatal nyugdíjas, vagy munkájuk mellett szabad idővel rendelkező hölgyeket, akik méltó díjazásért akár napi, akár heti rendszerességgel vállalnák idős, beteg emberek ápolását, gondozását.
   Várjuk akár nyugdíjas ápolók jelentkezését, akik hivatásuknak tekintették a betegekhez való szerető odafordulást, és ezt még néhány órában szívesen gyakorolnák, illetve olyan hölgyeket (urakat), akik úgy érzik, hogy akár apróbb háztartási munkákban, bevásárlásban, betegágy melletti kisebb feladatok elvégzésében segítői lennének a betegeik ápolásában megfáradt családtagoknak.
Információk: 06-30-722-54-52, vagy
meszleny.eszter[kukac]nontusolus.hu, udvaros.vera[kukac]nontusolus.hu

Részletek, további információk elérhetők a kezdeményezés oldalán: Non tu solus


          ÍGY TÉNYLEG TUDOM, KINEK SEGÍTEK!

     "MENÜ" KÁRPÁTALJÁRÓL, A MUNKÁCSI EGYHÁZMEGYÉBŐL


A leginkább segítségre szoruló magyaroktól, Kárpátaljáról küldjük az újszerű kezdeményezést: a támogatni szándékozók konkrét lehetőségek közül választhatnak, és pontosan tudják, kihez, milyen céllal érkezik a támogatásuk. A program Majnek Antal püspök védnöksége alatt fut. Ajánljuk mindazoknak, akik nem szeretnek "a nagy kalapba" adakozni, de fontos számukra a javak megosztása és a határon túl most különösen nagy nyomás alatt lévő testvéreink segítése.
Részletek...

Gazdasági, és újabban politikai fenyegetettség mellett sokan élnek mélyszegénységben, (20 ezer forintos átlagnyugdíjból, 40 ezer forintos fizetésből fűtésre, gyógyszerre nem telik, még élelemre is csak alig.) Sokan tönkre mennek, vagy feladják és kivándorolnak. Ez sem jó, az új helyen gyökérvesztetté válnak, nehezen illeszkednek be, itt pedig egyre fogyunk. Hősiesség kell a megmaradáshoz.

Megsegítésükre létrehoztunk egy magyarországi egyesületet a támogatások embertől emberig közvetítésére, ami most másfél éve jól működik. Ide szeretnék kérni a segítséget, mely oda jut, ahová szánva lett. Ezt e levél aláírói garantálják. Konkrét visszajelzéseket fogunk küldeni kollégánktól, Mezei Orsolyától, a „Tudom kinek segítek” program koordinátorától.

Aki szívesen segítene, (egyénileg, vagy többekkel együtt) írja meg az alábbi email-címre: karpatalja.segitek@gmail.com, hogy melyik projektben és milyen összeggel tudna segíteni havi összeg vagy egyszeri támogatás formájában. Mezei Orsolya munkatársunk segítségével a lehető leghamarabb válaszolunk esetleges kérdéseikre is. Kérjük, hogy ezután a támogatást az alábbi bankszámlára utalja át:
Kárpátaljai Családokért Egyesület, OTP Bank 11742348-21455979

Elvünk, hogy a támogató határozza meg, melyik projektet támogatja 1 évig (utána meghosszabbítható). Ha jónak látja, ismerősei körében is terjessze kérésünket.

A PROJEKTEK:
1. „Dupla segítség”. Szociális munkák (1 évre)
Családok segítése, akik valamilyen szociálisan hasznos munkát végeznek. Így nem egyszerűen segélyt kapnak, hanem kvázi bért. Többnyire a Karitásznál ingyen konyhákon főznek, csomagokat hordanak ki, segítenek magatehetetlen idősek ellátásában, stb.
2. Egy család kiegészítő támogatása (1 évre)
Olyanoknak szól, akiknek rendes munkájuk van, de képtelenek a bérből megélni. Ha nem kapnak támogatást, az egyik vagy mindkét szülő külföldi munkára kényszerül. „József mezőgazdasági szakember, keresete felesége fizetésével együtt sem elég két apró gyerekük eltartásához. Igényeik: csak fűteni és enni szeretnének. Havi 20 ezer Ft segítséggel a férj itthon maradhatna. Egy anyuka a szklerózis multiplexes, teljesen magatehetetlen, felnőtt fiát ápolja, így dolgozni sem tud. 80 éves férje nyugdíja és a rokkantnyugdíjjal összesen 50 ezer Ft, ebből élnek hárman. Vagy az 5 gyerekes család, akiknek, ha nem érkezik meg a segítség, már nincs miből ennivalót venniük.
3. Gyógyszer, Pelenka, Élelem, Fűtés
Segély azoknak, akik már nem képesek segíteni magukon. Anettnek 3 gyereke van, férje tüdőbeteg, neki máj- és veseelégtelensége van. Nincs állami gyógyszertámogatás, a gyerekeket etetni és iskolázni kell, ezért sokszor nem tudják megvenni a szükséges gyógyszert. Az ilyen családoknak a helyi felelős megveszi és házhoz viszi az éppen szükséges dolgokat.
4. Magyarországon tanuló gyerekek ösztöndíja
Több nagycsalád gyerekei közül van, aki Magyarországon tanul. Oka: felsőoktatásban kötelező az anyanyelvi szintű ukrán vizsga. Kevés szakon lehet magyarul tanulni. Ha havi akár kisebb összeggel támogatnák megélhetésüket 1 évre, ez nagy segítség lenne. Ez úgy történhetne pl. hogy összekötnénk a támogatót a fiatallal. Szerények, alapvető élelmiszerekre, kollégiumi díjakra van szükségük. Ez az egész kárpátaljai magyar közösségnek is segítség lenne.
5. Megoldok egy problémát
Támogatás konkrét család konkrét problémájára. Egyszeri adományban lehet segíteni. 14 ezer forintos nyugdíjból nem lehet tönkrement mosógépre, hűtőre gyűjteni. Kicsit fogyatékos fiú boldog volt, mert segítésből vett motoros fűkaszával megkereste mindennapi kenyerét. Volt sok olyan eset is, hogy pl. szükséges lett volna kórházi kezelés, ami itt nagy megterhelés, inkább el sem mennek kórházba. Támogatás temetési költséghez, iskolakezdéskor szülőknek , akiknek épp nincs keresetük, stb. Kérjük, írja meg e-mailben, milyen összeget szán erre.
6. Pszichoszociális támogatás
Segítség lelkigyakorlaton, terápiás hétvégén vagy ingyenes pszichológiai tanácsadáson való részvételhez. Sokan így talpra tudtak már állni, ez egész családjukra kihatott. Szakemberek mindezt többnyire önkéntesen, ingyen tartják, de a szállás és ellátás költségeit meg kell téríteni.
7. Méltósággal az öregségben
Egy kárpátaljai nyugdíjas - ha nem kap külső segítséget – választhat: vagy fűt, vagy eszik, vagy gyógyszert vesz. Egyedülálló, ellátásra szoruló idősek gyakran fűtés nélkül, éhezve, saját ürülékükben fekszenek, időnként tele olyan sebekkel, amikre ránézni is nehéz.
Elkezdtünk kialakítani egy kis idősotthont a gondozásukra. Ennek megnyitása után az ő költségeiket fedezné a támogatás. (étel, fűtés, gyógyszer)
8. Jelenlét romatelepeken
Önkénteseink itt 20 éve vannak jelen. Ingyen konyhákat nyitottunk, a gyerekeket próbáljuk megtanítani írni-olvasni, tanítjuk őket kertművelésre, kisebb állatok tartására, stb.
9. Mondják meg helyben
Szabadon felhasználható támogatás, oda irányítjuk a segítséget a 8 terület közül, ahol épp a legnagyobb a hiány.
10. Önkénteseink támogatása.
Rengeteg munkát végeznek és sokszor maguk is a rászorulók közé tartoznak. Nekik is gondot okoz a fűtés, fogorvos, stb. Jó lenne nekik is biztosítani az alapvető feltételeket, hogy pl. legyen egy radiátor vagy egy rendesen működő számítógép, nyomtató.

**

Szeretnénk kérni, hogy a tervezett támogatáson felül 7% működési költséget is tegyenek hozzá az adományhoz. (Bank, telefon, benzin, stb.) Pl. 10.000 Ft támogatásnál 10.700 Ft-ot utaljanak – a többi teljes egészében a támogatotthoz jut.

Majnek Antal munkácsi püspök
Fehér Ferenc karitászigazgató
Popovicsné Palojtay Márta, a karitász koordinátora

„SZENT MÁRTON KARITÁSZ” KÁRPÁTALJAI MEGYEI JÓTÉKONYSÁGI ALAPÍTVÁNY
UA-89600, Kárpátalja, Munkács, Mira u. 15
Tel/fax: +380 99 779 0811
Email: karpatalja.segitek@gmail.com

„TUDOM, KINEK SEGÍTEK” – céltámogatási rendszer Kárpátalján.

   


        Aktuális és kiemelt hírek

        Feliratkozás a Terefere levlistára
A Terefere levelező lista azzal a céllal jött létre, hogy fórumot biztosítson a gyors információ és vélemény cserének. A feliratkozás egy, a közösséghez tartozó személyre való hivatkozással címre küldött e-maillel lehetséges, megadva benne az új feliratkozó nevét és e-mail címét.
A levelezőlistára feliratkozottak hetente e-mailben megkapják a plébániai hirdetéseket is.


> Szentmisék rendje
> Kapcsolat
Impresszum 


Készült Magyarország kormányának támogatásával
[ EKCP-KP-1-2021/1-000637  EGYH-EOR-21-P-0038 ]